Over Babette

Ik ben dr. Babette Bais – of gewoon Babette, mag ook.
Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Zo heb ik twee universitaire masteropleidingen gedaan en heb ik een doctoraat in de geneeskunde, ook wel bekend als een PhD. Op dit moment ben ik klinisch epidemioloog en werk ik als wetenschappelijk adviseur in een ziekenhuis.
Ik ben gespecialiseerd in de peripartum psychiatrie, met name depressie rondom de zwangerschap. Daarbij heb ik ook veel ervaring met (klinische) epidemiologie, slaap, lichttherapie, medicatie en embryologie.
Voor alle details verwijs ik je graag naar de overzichten hieronder. Hier vind je mijn CV, een overzicht van alle wetenschappelijke artikelen die ik heb geschreven, maar ook van alle artikelen, podcasts, interviews en blogs waar ik een bijdrage aan heb geleverd.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik deed vroeger veel aan wedstrijden en ik heb ooit eens mee gedaan aan het NK powerlifting. Nog steeds ben ik graag in de gym te vinden, maar ook net zo goed op de bank met Netflix.
Artikelen, podcasts, interviews en blogs
Ik was geïnterviewd voor een artikel op nu.nl! Hierin werd behandeld wat weerswisselingen voor effect konden hebben op je gemoedstoestand. Nu weet ik niet zoveel van het weer, want ja hè: temperatuur, druk, neerslag, noem maar op. Maar van daglicht weet ik natuurlijk het één en ander. Benieuwd naar het antwoord? Lees het artikel hier.
Ik was te gast bij dr. Roel Hermans in de LeefstijlLab Podcast!
Samen hadden we het over hoe licht past bij een gezonde leefstijl, maar het werd uiteindelijk ook een hele persoonlijke aflevering waarin ik meer vertelde over Science for All, wat ik ervan geleerd had en wat zoal mijn frustraties zijn met influencers op Instagram.
Je kunt de aflevering hier luisteren op Spotify.

Ik was te gast bij Djanifa da Conceicao, a.k.a. de VerlosMoeder, in haar populaire podcast: VerlosMoeder De Podcast.
Samen hadden we het over depressie tijdens de zwangerschap: wat is het nu precies, hoe vaak komt het nu voor, hoe kan je het herkennen, wat kan je er tegen doen, wat als je hier ooit eerder mee te maken hebt gehad…
En daarnaast hadden we het ook nog over mijn onderzoek naar lichttherapie bij deze klachten.
Je luistert de aflevering hier op Spotify. Wil je de aflevering liever bekijken op YouTube? Dat kan hier.

Voor het gratis magazine van de DA drogist, Hoe Dan?, was ik geïnterviewd over daglicht! Hier kan je het gehele interview lezen (vanaf bladzijde 50).
In dit interview vertel ik over daglicht, hoe je het tot je neemt, hoe je ervoor kan zorgen dat je genoeg daglicht binnen krijgt, wat het verschil is tussen dag- en kunstlicht, over het tekort aan daglicht in de winter, over blauw licht in de avond en of ochtendlicht zin heeft voor mensen die ‘s ochtends moeite hebben met opstaan.

Ik was voor een item over winterdepressie geïnterviewd over mijn promotieonderzoek: de effecten van lichttherapie bij depressie tijdens de zwangerschap.
Dit interview verscheen in het januarinummer 2022 van het Vlaamse tijdschrift Goed Gevoel.
In dit interview vertelde ik wat we zoal vonden in ons onderzoek, wat mijn ideeën waren over de uitkomsten van het onderzoek, maar ook wat je zou moeten doen als je depressieve klachten krijgt tijdens de zwangerschap.

Samen met de Universiteit van Nederland en het Algemeen Dagblad heb ik gewerkt aan een hele toffe video waarin ik je alles vertel over seizoensgebonden depressie, bij de meeste mensen beter bekend als winterdepressie.
Klik hier voor de hele flitsende video en klik hier voor het artikel dat erover is verschenen op ad.nl.

Ik ben te gast geweest in de podcast van fit.nl, waar ik meer vertelde over daglicht en blauw licht specifiek.
Maar ook hebben we het over insta trolls, vertel ik waarom er zo weinig depressie in de winter voorkomt in IJsland, leg ik de verschillen uit tussen klinisch en statistisch significant, heb ik eigenlijk geen flauw idee of je wel of niet een e-reader kan gebruiken voor het slapen gaan, probeer ik vooral heel genuanceerd géén harde cijfers te geven, geef ik tussen neus en lippen een tip voor een fantastische Ted-talk (namelijk deze) en vertel ik waarom het zo belangrijk is om onderzoek te doen naar depressie tijdens de zwangerschap. Bomvol informatie dus!
Klik hier voor de aflevering.

Hier vind je mijn volledige proefschrift (ook wel bekend als thesis). Je kunt een proefschrift een beetje zien als een enorme scriptie over ruim 4 jaar aan onderzoek. Hij beslaat dan ook een introductie, 6 wetenschappelijke artikelen, een discussie en een samenvatting. Na deze verdedigd te hebben was ik officieel doctor!
Mijn promotieonderzoek ging over depressie tijdens de zwangerschap en met name over de invloeden van licht, seizoenen en slaap hierop.
De prachtige voorkant is ontworpen door Lorraine Lauwerends.

Klik hier voor een interview over het hoofdproject uit mijn PhD-project, waar we de effecten van lichttherapie op depressie tijdens de zwangerschap hebben bestudeerd: ‘Zwangerschap en depressie? Lichttherapie helpt!’
Ik ben door De Volkskrant geïnterviewd voor de rubriek Beter Leven. Hierin stond de volgende lezersvraag centraal: ‘Werkt een daglichtlamp echt tegen depressie?’
Ik gaf niet alleen antwoord op deze vraag, maar vertelde ook meer over mijn onderzoek naar lichttherapie bij depressie tijdens de zwangerschap.
Ik snap dat het plaatje hiernaast volledig onleesbaar is, dus klik vooral hier om het gehele interview te lezen.

Ik ben samen met een psychiater op de nationale radio geweest om meer te vertellen over peripartum psychiatrie* en mijn toenmalige onderzoek: ‘Lichttherapie voor zwangerschapsdepressie’.
Hier vind je de link naar het fragment.
*De psychiatrie rondom (=peri) de bevalling (=partus). Dit beslaat de periode tijdens en na de zwangerschap.

Hier vind je een voorbeeld van een blog die ik heb geschreven voor een populaire website onder zwangere vrouwen: ‘Helpt lichttherapie tegen depressieve klachten tijdens de zwangerschap?’
Vanwege mijn expertise werd ik voor een speciale editie van de Quest gevraagd voor een hele interessante vraag: ‘Hebben mensen in de tropen ook wel eens een winterdepressie?’
Ik ben toen de literatuur ingedoken en kon twee studies uit de jaren 90 vinden. Ik ontdekte dat er in de tropen juist vaker depressieve klachten zijn in de zomer in plaats van in de winter.
Dat lag natuurlijk niet aan de hoeveelheid licht, wat juist het geval is met een winterdepressie. De onderzoekers van de twee onderzoeken dachten dat de klachten in de zomer te maken konden hebben met de vochtigheid en de hitte.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Zie je misschien mogelijkheden tot samenwerken?
Neem dan vooral vrijblijvend contact met me op.
CV
Werkervaringen
2021 – heden
2021 – heden
2020 – 2021
2019 – 2020
2015 – 2019
2014 – 2015
2005 – 2015
Adviseur Wetenschap
Eigenaar van Science for All
Postdoctoraal onderzoeker
Programmamanager
Onderzoeker in opleiding (PhD student), datum van verdediging: 12 februari 2020
Onderzoeks- en onderwijsassistent
Verschillende banen (parttime en fulltime) in horeca, verkoop, promotie en onderwijs
Registraties
2021 – heden
2015 – heden
Epidemioloog B
Basiscursus Registratie en Organisatie voor Klinische Onderzoeker (BROK)
Opleidingen
2015 – 2019
2019
2016 – 2018
2012 – 2014
2009 – 2012
2002 – 2008
Onderzoeker in opleiding (PhD student), datum van verdediging: 12 februari 2020
Visiting PhD student (Denemarken)
Master Evidence Based Practice
Master Biomedical Sciences (cum laude)
Bachelor Biomedische Wetenschappen
Gymnasium, profiel Natuur & Gezondheid
Wetenschappelijke artikelen
- Scheele J, Smith SM, Wahab RJ, Bais B, Steegers-Theunissen RPM, Gaillard R, Harmsen van der Vliet-Torij H. Current preconception care practice in the Netherlands–an evaluation study among birth care professionals. Midwifery. 2023;127:103855.
- Smith SM, Bais B, Ismaili M’hamdi H, Schermer MHN, Steegers-Theunissen RPM. Stimulating the uptake of preconception care by women with a vulnerable health status through mHealth app-based nudging (Pregnant Faster): cocreation design and protocol for a cohort study. JMIR Research Protocols. 2023;12:e45293.
- Bais B, Zarchev M, Luik AI, Van Rossem L, Steegers-Theunissen RPM. Maternal sleep problems in the periconceptional period and in the impact on health of mother and offspring: a systematic review. Clocks & Sleep. 2022;4(4):688-713.
- Mulder ST, Omidvari AH, Rueten-Budde AJ, Huang PH, Kim KH, Bais B, Rousian M, Hai R, Akgün C, Roeters van Lennep J, Willemsen S, Rijnbeek PR, Tax DMJ, Reinders M, Boersma E, Rizopoulos D, Visch V, Steegers-Theunissem RPM. Dynamic Digital Twin: diagnosis, treatment, prediction, and prevention of disease during the life course. Journal of Medical Internet Research. 2022;24(9):e35675.
- Smith SM, Van der Kleij RMM, Bais B, Schermer MHN, Ismaili M’hamdi H, Steegers-Theunissen RPM. Preferences of women with a vulnerable health status towards nudging for adequate pregnancy preparation as investment in health of future generations: a qualitative study. BMC Pregnancy and Chilbirth. 2022;22(1):1-12.
- Smit JA, Jacobs K, Bais B, Meijer B, Seinen MN, De Bree K, Veldhuis T, Hagoort J, De Jong KH, Breugem CC, Oostra RJ, De Bakker BS. A three-dimensional analysis of the development of cranial nerves in human embryos. Clinical Anatomy. 2022;1-7. DOI: 10.1002/ca.23889.
- Bais B, Lambregtse-van den Berg MP, Hoogendijk WJG. Light therapy for mood disorders. In: The Human Hypothalamus: Hypothalamus and Neuropsychiatric Disorders. Editors: Swaab DF, Lucassen PJ, Salehi A. 2021.
- Bais B, Kamperman AM, Bijma HH, Hoogendijk WJG, Souman JL, Knijff E, Lambregtse-van den Berg MP. Effects of bright light therapy for depression during pregnancy: a randomized, double-blind controlled trial. BMJ Open. 2020;10:e038030. DOI: 10.1136/bmjopen-2020-038030.
- Bais B, Munk-Olsen T, Bergink V, Liu X. Prescription patterns of benzodiazepine and benzodiazepine-related drugs in the peripartum period: a population-based study. Psychiatry Research. 2020;288:112993.
- Bais B, Molenaar NM, Bijma HH, Hoogendijk WJG, Mulder CL, Luik AI, Lambregtse-van den Berg MP, Kamperman AM. Prevalence of benzodiazepines and benzodiazepine-related drugs exposure before, during and after pregnancy: a systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders. 2020;269:18-27.
- Molenaar NM, Bais B, Lambregtse-van den Berg MP, Mulder CL, Howell EA, Fox NS, Rommel AS, Bergink V, Kamperman AM. The international prevalence of antidepressant use before, during, and after pregnancy: a systematic review and meta-analysis of timing, type of prescriptions and geographical variability. Journal of Affective Disorders. 2020;264(1):82-89.
- Bais B, Lindeboom R, Van Ravesteyn L, Tulen J, Hoogendijk W, Lambregtse-van den Berg M, Kamperman A. The impact of objective and subjective sleep paramaters on depressive symptoms during pregnancy: an explorative study. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019; 16(9):1-10.
- Bais B, De Groot N, Grootendorst-van Mil NH, Harmsen van der Vliet-Torij HW, Bijma HH, Dieleman GC, Hoogendijk WJG, Lambregtse-van den Berg MP, Kamperman AM. Seasonality of depressive symptoms during pregnancy. Psychiatry Research.2018;268:257-262.
- De Bakker BS, De Jong KH, Hagoort J, De Bree K, Besselink CT, De Kanter FEC, Veldhuis T, Bais B, Schildmeijer R, Ruijter JM, Oostra RJ, Christoffels VM, Moorman AFM. An interactive three-dimensional digital atlas and quantitative database of human development. Science. 2016;354(6315).
- Bais B, Kamperman AM, Van der Zwaag MD, Dieleman GC, Harmen van der Vliet-Torij HW, Bijma HH, Lieverse R, Hoogendijk WJG, Lambregtse-van den Berg MP. Bright light therapy in pregnant women with major depressive disorder: study protocol for a randomized, double-blind, controlled clinical trial. BMC Psychiatry. 2016;16(381):1-13.
- Bais B, Karst WA, Kubat B, Verdijk RM. Persistent retinal iron in abusive head trauma. Journal of Forensic Sciences. 2016. doi: 10.1111/1556-4029.13215.
- Bais B, Kubat B, Motazedi E, Verdijk RM. B-amyloid precursor protein and ubiquitin immunohistochemistry aid in the evaluation of infant autopsy eyes with abusive head trauma. American Journal of Ophthalmology. 2015;160(6):1285-1295.;