Book review ‘Voeding is geen medicijn’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken en recent heb ik het boek ‘Voeding is geen medicijn’ van dr. Joshua Wolrich gelezen. Ik volgde deze arts al een tijdje met veel plezier op Instagram. Hij werkt evidence-based, heeft humor en ontkracht talloze voedingsmythes. Kort samengevat: he eats bullshit influencers for breakfast. Ik kocht dan ook nieuwsgierig zijn boek en Joshua stelde absoluut niet teleur.

Wat is een populair-wetenschappelijk boek?

Allereerst even kort wat een populair-wetenschappelijk boek eigenlijk is. Heel kort gezegd: een wetenschappelijk boek dat begrijpelijk is voor een groot lezerspubliek. Geen ingewikkelde jargon, uitleg bij moeilijke termen en ook liever niet heel droog, zakelijk of neutraal – een schrijfwijze die vrij kenmerkend is voor wetenschappelijke literatuur.

Waar gaat het boek over?

De auteur van dit boek, dr. Joshua Wolrich, is een Britse arts, werkzaam in Londen. Vroegâh was hij zelf veel bezig met de zogeheten dieetcultuur en daar is hij ook ontzettend open over in zijn boek. Zo had hij een eetstoornis en inspireerde zijn volgers om zoveel mogelijk af te vallen. Tot er een kantelpunt kwam. Hij begon meer en meer te leren over voeding en alle nuances die hierbij komen kijken. En hij ontdekte dat er eigenlijk een hoop bullshit op het internet te vinden was over voeding, zogezegd: nutribullshit. Loze claims die maar worden geroepen, totaal niet onderbouwd door wetenschap, en ook vaak door mensen die dé oplossing voor jou hebben en daar ook geld aan verdienen. Daarnaast onderzoekt hij ook hoe het zit met afvallen en wat er eigenlijk waar is van de claims rondom BMI. Want zo zwart-wit is dat nog niet. De ondertitel van het boek luidt dan ook: ‘Kijk uit voor nutribullsh*t & trap niet in de dieetvalkuil’.

Even een greep uit de vele onderwerpen die hij behandelt in zijn boek:
– Waarom koolhydraten niet de vijand zijn;
– Waarom óók vetten niet de vijand zijn;
– Dat het keto-dieet helemaal niet zo fantastisch is;
– Dat intermittent fasting ook geen oplossing voor je problemen is;
– Dat voeding kanker niet geneest;
– Dat vegan eten ook niet de meest gezonde oplossing is;
– Dat je al helemaal weg moet blijven van een carnivoor dieet (voor inspiratie, Google vooral the Liver King – ik ga geen hyperlinkje toevoegen, want gadverdamme).

Joshua maakt feilloos, doch genuanceerd, gehakt van alle claims die worden toegedicht aan al deze mode-diëten. Hij licht alles toe aan de hand van de wetenschap en legt duidelijk uit wat er niet klopt, of welke nuances even worden overgeslagen. Dat bijvoorbeeld alleen iets gevonden is in wormen. En ja, we zijn geen wormen.

Wat vond ik ervan?

Loved it. Mijn missie is om wetenschap begrijpelijk te maken en zo nu en dan debunk ik eens iets, dus wat Joshua doet vind ik echt top. Hij weerlegt alle mythes met een hele duidelijke uitleg aan de hand van de wetenschappelijke literatuur. Ik dacht dat ik toch wel het één en ander wist over voeding, maar vond het alsnog ontzettend leerzaam. En ja, ook ik moest af en toe even slikken, omdat ik een overtuiging uit het raam moest gooien. Ook vind ik het mooi hoe hij vaak ingaat op sociale determinanten en vaak de aandacht vraagt voor armoede. Daarbij is het boek vlot geschreven met veel humor.

Raad ik het boek anderen aan?

Ja. Voor iedereen die interesse heeft in voeding, voor iedereen die af en toe ook niet meer zo goed weet hoe het nou zit, voor mensen die zich willen wapenen tegen alle onzinnige claims die worden gemaakt door influencers, coachen, artsen, noem maar op. Maar eigenlijk raad ik juist aan bij mensen die dit soort claims maken. (Weten we bijvoorbeeld nog de influencer die beweerde dat dierlijke eiwitten eten zorgde voor een hoger risico op miskramen?) Maar goed, aangezien deze mensen juist geld verdienen aan deze onzinnige claims, vraag ik me af of ze ervoor open zouden staan. Want ja, dan stort toch even je complete verdienmodel in elkaar.

Dus ja, koop dit boek bij je lokale boekenhandel! Mocht je hem online willen aanschaffen, dat kan via deze link.
Dit is een affiliatie-link. Als je iets aanschaft via deze link kost het je niks extra, maar ontvang ik een klein percentage over het aanschafbedrag. Dus mocht je dit boek willen kopen én mij willen steunen, dan kan dat op deze manier. 🙂

Default image
Babette
Articles: 13