Book review ‘Invisible Women’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken. Recent heb ik het boek ‘Invisible Women’ van Caroline Criado Perez gelezen. Omdat ik het een erg inspirerend boek vond én omdat het over data en wetenschap gaat, bij deze een review over dit boek!

Wat is een populair-wetenschappelijk boek?

Allereerst even kort wat een populair-wetenschappelijk boek eigenlijk is. Heel kort gezegd: een wetenschappelijk boek dat begrijpelijk is voor een groot lezerspubliek. Geen ingewikkelde jargon, uitleg bij moeilijke termen en ook liever niet heel droog, zakelijk of neutraal – een schrijfwijze die vrij kenmerkend is voor wetenschappelijke literatuur.

Waar gaat het boek over?

De ondertitel van het boek ‘Invisible Women’ (of ‘Onzichtbare Vrouwen’) luidt als volgt: ‘exposing data bias in a world designed for men’ (‘het blootleggen van datavertekening in een wereld ontworpen voor mannen’). In de Nederlandse editie is het vertaald als ‘waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen’.

In het boek brengt de auteur heel veel onderzoek samen dat laat zien dat vrouwen er veelal bekaaid van afkomen in deze wereld. Vrouwen worden simpelweg vaak niet meegenomen in data, waardoor er een hele grote data gap is. We leven in een wereld die vooral ontworpen is voor en door mannen, terwijl vrouwen toch echt de helft van de wereldbevolking uitmaken. Waarin mannen de norm zijn en vrouwen vooral een afwijking daarvan. Van overheidsbeleid tot medisch onderzoek en van planologie tot design en tech: vrouwen worden simpelweg vaak vergeten en/of er wordt geen rekening met ze gehouden. En dit heeft heel veel impact op hun gezondheid en welzijn.

Eén van de vele vele vele voorbeelden uit het hoofdstuk over medisch onderzoek. Veel medicatie werkt niet bij vrouwen, omdat mannen in onderzoek de default zijn. Vrouwen worden vaak niet betrokken in wetenschappelijk onderzoek, omdat hun lichamen toch maar lastig zijn met al hun cycli en hormonen en risico op zwangerschap enzo. Is ook lastig onderzoek doen, klopt. Maar hoe ga je data verkregen uit mannen één-op-één op vrouwen betrekken? Hoe kan je nu zeggen dat je behandeling voor iedereen werkt, terwijl het alleen op mannen getest is? Leuk dat je een trial hebt uitgevoerd op mannen en daardoor een mooie evidence-based behandeling hebt voor ziekte x, maar hoe zit het met de externe validatie? Oftewel: hoe werkt dit voor groepen buiten de groep die je getest hebt?
Als medicatie niet werkzaam blijkt voor mannen in een onderzoek, gaat het de prullenbak in. Maar als je ziet hoeveel medicatie voor vrouwen niet werkzaam is, hoeveel potentieel effectieve medicatie voor vrouwen is daarmee verloren gegaan?

En zo zijn er nog veel, veel, veel meer voorbeelden. Echt, heel heel heel veel meer. Maar ga het boek maar gewoon lezen.

Wat vond ik ervan?

Het boek is heel toegankelijk geschreven zonder moeilijke jargon of iets dergelijks. Ik vond het ook erg vlot geschreven met veel humor. Regelmatig hardop gelachen – terwijl er eigenlijk niet erg veel te lachen valt.
Wat ik ook erg waardeer aan het boek is dat er ontzettend veel grondig onderzoek is gedaan. Het ene na het andere onderzoek wordt aangehaald. Er is kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan, er worden case studies gedeeld, er zijn persoonlijke verhalen, er is data uit verschillende landen, het wordt in een maatschappelijke context geplaatst, noem maar op.
Je zit continu echt met een wtf-gevoel. Ik vond het heel erg inspirerend omdat je na het lezen ook veel blijft nadenken over het boek. Alles waarvan je dacht dat het vanzelfsprekend was, blijkt toch niet zo te zijn. Het zet je echt aan het denken.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het boek echt boordevol informatie zit. Het is zogezegd vrij information dense. Ik kon daardoor niet echt meer dan een hoofdstuk per dag lezen. Het is niet echt een boek wat je urenlang achter elkaar kan lezen. Althans, IK kon het niet urenlang achter elkaar lezen.

Ook werd ik vrij geïrriteerd door het boek. Niet om het boek zelf, maar om de inhoud. Dat maakte ook dat ik na elk hoofdstuk wel echt weg wilde leggen. (Maar bleef ik er vervolgens wel weer veel over nadenken.)

Raad ik het boek anderen aan?

JA. Dit is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Vrouwen, maar juist ook mannen (en iedereen die buiten deze twee hokjes valt). Ik zou het willen aanraden aan artsen, aan managers, aan politici, aan planologen, aan beleidsmakers, echt iedereen. Ik zou het ook graag willen aanraden aan mensen die denken ‘dat het wel meevalt’ of die denken dat feminisme niet echt meer nodig is tegenwoordig. Of die vinden dat feminisme vooral zo ‘hysterisch’ is.

En ook zou ik het gewoon aan willen raden aan wetenschappers die net zoals ik graag over wetenschap en data lezen. Want er is echt ontzettend goed en grondig onderzoek gedaan door de auteur en dat maakt het ook gewoon prettig om te lezen.

Mocht je het boek willen aanschaffen, doe dat dan bij je lokale boekhandel! Mocht je hem liever online aanschaffen, dan kan dat via deze link.
Dit is een affiliatie-link. Als je iets aanschaft via deze link kost het je niks extra, maar ontvang ik een klein percentage over het aanschafbedrag. Dus mocht je dit boek willen kopen én mij willen steunen, dan kan dat op deze manier. 🙂

Default image
Babette
Articles: 13