Book review ‘Ei foetus baby’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken. Recent heb ik het boek 'Ei foetus baby' van Trudy Dehue gelezen. Door mijn achtergrond ben ik geïnteresseerd in wetenschap rondom embryologie en zwangerschap, dus dit boek trok me ontzettend aan. Alleen is het net even een ander boek dan je misschien van de titel zou verwachten.

Wat is een populair-wetenschappelijk boek?

Allereerst even kort wat een populair-wetenschappelijk boek eigenlijk is. Heel kort gezegd: een wetenschappelijk boek dat begrijpelijk is voor een groot lezerspubliek. Geen ingewikkelde jargon, uitleg bij moeilijke termen en ook liever niet heel droog, zakelijk of neutraal – een schrijfwijze die vrij kenmerkend is voor wetenschappelijke literatuur.
Dit boek is wel net even een tikkie anders. Het gaat niet over wetenschappelijke bevindingen. Het is dus niet een boek met hoe een embryo tot stand komt o.i.d. Nee, dit boek gaat over de geschiedenis van het onderzoek rondom zwangerschap. Dus hoe werd er vroeger tegenaan gekeken? Hoe werd ermee omgegaan? Hoe is de status nu? En ook: waar gaan we naartoe?

Waar gaat het boek over?

“Een fascinerende geschiedenis van de veranderende kijk op en kennis over zwangerschap en abortus. 
Wat gebeurt er precies in een zwangere buik? Al eeuwenlang proberen mensen, meestal mannen, die vraag te beantwoorden. De onderzoekers die zich erover bogen gebruikten daarbij een groot scala aan met de tijd veranderende technieken en methoden. Ook het woordgebruik over zwangerschap varieerde en varieert met de tijd. Wanneer mag of moet je bijvoorbeeld ‘zwanger’ heten, en ben je dat dan van een ‘vrucht’, ‘ei’, ‘foetus’ of ‘kind’? En wanneer spreken we over de beëindiging van de zwangerschap als ‘een abortus’?”

Bovenstaande heb ik overgenomen van de achterkant van het boek. Dit geeft enigszins een reflectie van hoe het boek eruit ziet, maar komt nogal saai over. Het boek is allesbehalve dat. Het boek neemt je mee in hoe er vroeger onderzoek werd gedaan naar zwangerschappen (vrij heftig en zonder enige aandacht voor de vrouw, want de onderzoeker wilde zijn embryocollectie compleet hebben), hoe de katholieke kerk een vreselijke rol heeft gehad in het dopen van ongeboren kindjes (ik bespaar je de details in deze blog), maar ook hoe er nú tegen zwangerschappen aan wordt gekeken en hoe vrouwen daar nú in worden behandeld. Want slaan we hier misschien een beetje in door?


Een pittig boek wat je ook absoluut aan het denken zet over de huidige én de toekomstige gang van zaken. Want waar willen we naar toe met alle technische mogelijkheden die er zijn?

Wat vond ik ervan?

Ik las het boek zó weg, vooral de gruwelijke passages waarbij ik af en toe even moest slikken (ik ben namelijk zelf ruim 5 maanden geleden bevallen – en ik ben heel blij dat dat in 2023 is gebeurd). Ook is het boek bij vlagen activistisch, wat absoluut op zijn plek is. Want man man, wat werd (maar ook wordt) vrouwen toch aangedaan.
Naarmate het boek vordert, werd het ook wat filosofisch, wat ik zelf minder interessant vind, maar wat je wel aan het denken zet. Want waar gaat het naartoe met alle technologische ontwikkelingen? Moet je alles willen wat kan?

Raad ik het anderen aan?

Ja. Maar niet aan zwangeren. Tenzij je een sterke maag hebt. Maar dat heb je dan vaak niet. (Ik niet althans.)

Default image
Babette
Articles: 13