Blogs

Book review ‘Ei foetus baby’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken. Recent heb ik het boek 'Ei foetus baby' van Trudy Dehue gelezen. Door mijn achtergrond ben ik geïnteresseerd in wetenschap rondom embryologie en zwangerschap, dus dit boek trok me ontzettend aan. Alleen is het net even een ander boek dan je misschien van de titel zou verwachten.

Hoe overleefde ik mijn promotietraject?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag: hoe gaat promoveren in zijn werk? Voor veel mensen is dit namelijk een beetje een ver-van-je-bed-show en is het lastig om hier een goed beeld van te krijgen. Omdat elk promotietraject weer uniek is, bedacht ik me dat het niet heel veel zin heeft om hier iets algemeens over te vertellen. Daarom hierbij een blog waar ik vertel hoe MIJN promotietraject verliep. Sommige dingen zullen andere mensen zeker herkennen, andere dingen waren weer uniek voor mijn traject. Maar één ding hebben alle promotietrajecten gemeen: het gaat nooit van een leien dakje.

Book review ‘Voeding is geen medicijn’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken en recent heb ik het boek ‘Voeding is geen medicijn’ van dr. Joshua Wolrich gelezen. Ik volgde deze arts al een tijdje met veel plezier op Instagram. Hij werkt evidence-based, heeft humor en ontkracht talloze voedingsmythes. Kort samengevat: he eats bullshit influencers for breakfast. Ik kocht dan ook nieuwsgierig zijn boek en Joshua stelde absoluut niet teleur.

De wetenschap achter de conceptiecup

Als je vrouw en rond de 30 bent, weten bepaalde advertenties je te vinden. Ik was gedachteloos op Facebook aan het scrollen tot ik plots een reclame voor een product tegen kwam, de Ferti-lily. Een product dat de kans op een zwangerschap zou verhogen. Ik bekeek het een beetje en met mijn kennis van biologie had ik zo mijn bedenkingen over de effectiviteit. Op de website staat echter met grote letters dat het ‘klinisch bewezen’ is, inclusief een link naar hun wetenschappelijke artikel, dus ik besloot deze door te spitten. Conclusie: het bewijs is flinterdun. In deze blog leg ik je stap voor stap uit waarom dit zo is.

Lichttherapie

Als je me al een tijdje volgt op Instagram, weet je dat ik een expert ben op het gebied van lichttherapie. Zo heb ik hier vier jaar lang promotieonderzoek naar gedaan en heb ik verschillende wetenschappelijke artikelen en een hoofdstuk in een wetenschappelijk boek hierover gepubliceerd. En nu maak ik deze kennis gratis beschikbaar voor jou in deze blog, helemaal gewijd aan lichttherapie!

Book review ‘The immortal life of Henrietta Lacks’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken. Recent heb ik het boek ‘The immortal life of Henrietta Lacks’ van Rebecca Skloot gelezen. Ik vond dit een erg intrigerend boek en dit waargebeurde verhaal heeft me veel aan het denken gezet. Ook als je niet helemaal into science, data, evidence-based or whatsoever bent, is het een absolute must read. Het verhaal combineert onderzoek, geschiedenis, ethiek en het is ook gewoon heel goed geschreven. Absoluut een aanrader als je in het laboratorium werkt als onderzoeker, maar ook zéker als je dat niet bent.

Hoe meet je een goede wetenschapper?

Van oudsher wordt een wetenschapper beoordeeld op een meetbare manier, bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal publicaties. Iemand die veel publiceert in vooraanstaande tijdschriften en die vaak geciteerd wordt is een goede wetenschapper, zogezegd. Anderzijds gaan er nu ook stemmen op om op een andere manier naar de kwaliteit van een wetenschapper te kijken. Het zogeheten nieuwe Erkennen en Waarderen kijkt op een bredere manier naar de persoon zélf en neemt andere kwaliteiten naast publiceren mee in de beoordeling van een wetenschapper, bijvoorbeeld leiderschap. Hoe zit dit nu allemaal precies?

Longitudinaal versus cross-sectioneel

Er bestaan heel wat verschillende soorten onderzoek. In deze blog zal ik jullie het verschil uitleggen tussen longitudinaal en cross-sectioneel onderzoek. En vooral: wat kan je ermee en wat kan je er ook NIET mee?

Book review ‘Invisible Women’

Als wetenschapper houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met wetenschap. Zo lees ik bijvoorbeeld graag populair-wetenschappelijke boeken. Recent heb ik het boek ‘Invisible Women’ van Caroline Criado Perez gelezen. Omdat ik het een erg inspirerend boek vond én omdat het over data en wetenschap gaat, bij deze een review over dit boek!

Wat betekent evidence-based (practice)?

Misschien heb je de term ‘evidence-based’ of ‘evidence-based practice’ wel eens voorbij zien komen. Het wordt immers volop gebruikt door artsen, door politici, door personal trainers, door coaches… Maar wat betekent het nu precies?